”En sån där stark mamma”

Jag har fått höra det.
”Ja, men du är ju en sån där stark mamma”

Jaha? Hur tänker du då?, undrar jag.
Vad är en stark mamma?

Ja, jag är mamma.
Ja, fysiskt sett, så är jag väl rätt, stark, eller hur man ser det. (Jag jämför mig ju aldrig med andra än med mig själv, så kan ju bara se hur jag var förr och hur jag är nu)

Ja, jag tränar regelbundet och har en passion för hård, pulshöjande träning. Helst med kombinerad styrka och uthållighet.
Jag är medveten om att jag har en stark kropp, så kallad vältränad. Det säger även dessa hälsokontroller på Vårdcentralen. Men jag har ju inga rutor på magen eller speciellt ”fit” kropp, om man ser på ytan.
Jag har ju massor med dallrig hud runt mage och höfter, även fettansamlingar som jag dragits med sedan graviditeten. Huden kan jag dessutom störa mig enormt på, både i träningen och i vardagen, för den är faktiskt i vägen emellanåt. Jag har även en rätt dålig hållning, som jag haft hela livet faktiskt, och jag försöker verkligen tänka på den under dagarna.
(rätt roligt egentligen, eftersom jag nuförtiden LÄR UT och tränar andra mammor i framförallt hållningen efter en graviditet)
Men det är ju naturens lag. Det går inte att bära på ett barn, föda ett barn utan att kroppen förändras.

Men, vad gör mig till ”en sån där stark mamma”?
Jag vet faktiskt inte ens vad jag ska svara på en sån kommentar.
”Jaaaeejooo, eh”

1f2d6602-592d-4f5d-a0fa-d1a82e51394d

Jag har nog ett rätt starkt psyke också. Som dessutom utvecklats väldigt väl under mina levnadsår. Mycket på grund av mitt yrke som undersköterska.
Jag har varit ensamstående med min dotter, på heltid, med en superlåg lön, hög hyra..och ja den där ”kämpat med att betala hyra, ge dottern mat i magen och tak över huvudet”-grejen.

Men, låt mig berätta för Er vad jag tycker en stark mamma är.

En stark mamma är den som burit på en barn i sin mage i 9 månader, klarat av värkarbetet, krystandet och hela den där fysiska, psykiska ENORMA påfrestningen att bringa ett barn till världen. Eller den som burit på sitt barn, klarat av värkarbetet och fått ligga på operationsbordet för att bringa ett barn till världen via kejsarsnitt.

Alla som har mammarollen, är en STARK mamma.
Inte nog med att du bär på ett barn i din kropp.
Du kommer möta alla möjliga olika stunder, känslor, situationer.
Det finns inget mer krävande på denna jord än mammarollen. Men du gör det, du har den rollen, varje dag, för resten av ditt liv. Du kommer skratta, gråta, bli arg, frustrerad, överlycklig.
Känslor utom denna värld, som DU klarar av.
Stunder som DU klarar av.

Då är man en stark mamma.

Jag ställde frågan via min Facebook igår:
”Vad är en stark mamma?”
Jag vill på något sätt själv sätta ord på det. Men jag har tagit lite hjälp.

Såhär höll de flesta med om att en stark mamma är:

Att finnas till för sina barn och älska dem vad som en händer.

Ovillkorlig kärlek.
Och vara stark för deras skull.
Och skydda dem från allt ont som finns i denna värld.
För att orka och må bra för barnens .
Gäller det att försöka äta sunt och träna. Efter den förmåga du befinner dig i ditt liv. Beroende på ekonomi och vilka du har runtomkring dig. Som ställer upp.
De är att vara en stark mamma för mig.
Med kärlek från en stark mamma”

Jag vill dock för dessa änglamammor. De som burit ett barn i sin mage och som förlorat. Ett liv, som slocknat innan det ens börjat. Att glädjen byts ut till enorm sorg, på bara en kort stund. Inget kan vara värre än att förlora sitt eget barn. Inget kan vara värre än känslan och tankarna om hur det hade varit om barnen ännu funnits på vår jord. INGEN ska behöva möta denna sorg. Ingen!
Dessa starka mammor, ni är så fantastiska, NI är så starka!  Jag tänker framförallt på Er, i min omkrets T och T, som så öppet delat med er från första dagen om er sorg, er bearbetning, era tankar.
Att ni tar er igenom dagarna, föralltid bärande på denna förlust och att ni orkar dela med er.
All kärlek, heder, styrka och respekt till er <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *