GUEST CORNER: KARL NOREMO

0
315

13115649_10204737697321477_355825680_n

SKADOR OCH PASSION

Hej! mitt namn är Karl Noremo. Min vän Rebecca frågade om jag ville göra ett gästinlägg, och självklart sa jag JA! Efter jag sagt ja, kom pressen – vad ska jag skriva om?! Rebecca nämnde att hon frågade mig, på grund av min utbildning inom dans (Samt liknande träningsformer som pilates och yoga) men också för att mitt mål i livet är att inspirera! Så jag bestämde mig för att fokusera på SKADOR. Varför frågar du? Jo, fråga bara dig själv: När behöver du inspiration som mest? När behöver vi som mest att få energin att fortsätta kämpa? Mitt svar är: Då du är på botten och bara vill ge upp. Därför vill jag fokusera detta inlägg på skador, detta eftersom att skador kan få oss tappa hoppet och få ljuset i tunneln att kännas allt för långt bort!

Jag är som sagt dansare. Jag har pluggat musikal och dans och jobbat med båda i några år nu. Det finns enormt många underbara sidor till mitt yrke. Till exempel de glamorösa kostymerna, att få uttrycka sig genom sin kropp, lära känna fantastiska människor och se helt sjuka platser runt om i världen! Det är dessa stunder man sparar i en liten burk för de dagar som inte är lika ljusa. Exempel på dessa: Hemska regissörer, rykten, värk, ekonomiska problem, ouppnåeliga visioner från folk som inte förstår sig på dans – samt skador. Skador kommer med livet som dansare. Jag hade en lärare en gång som sa: ”bygg en stark dansare men skador kommer alltid finnas. Stora som små, är skador något vi kommer få leva med”, och även fast skador kan komma med yrket, vill jag prata om – hur man tar sig tillbaka.

13140538_10204739277600983_811539351_n

”Den friske har många önskningar, men den sjuke bara en”.

När jag skadade mig rubbades hela min värld. Jag gjorde min sista show på vår turné skadad och det gjorde inte det hela bättre… Efteråt blev jag hyllad som stark eftersom att ”The show must go on” och jag hade köttat igenom en show med en skada (full out with face om jag får tillägga). Det var först när jag kom hem efteråt, då adrenalinet lagt sig och kroppen blivit kall som jag verkligen kände smärtan. En smärta som hela tiden satte frågan i mitt huvud ”Kommer jag någonsin kunna dansa på samma sätt igen?”. Rehabiliteringen som skulle komma dessa sex månader efteråt blev avgörande för min framtid. Dessa månader var bland de tuffaste i mitt liv psykiskt. Dessa månader behövde jag INSPIRATION!

Bara att ta sig upp på morgonen blev jobbigt. Jag funderade många gånger på att allt skulle bli så mycket enklare om jag bara gav upp denna galna karriär. Min kropp skulle tacka mig, inga galna kroppsideal att hålla sig till, ingen kost att tänka på, ingen press på att ha ett bra ansikte utåt på sociala medier osv… Men skulle jag vara lycklig? Skulle ett lugnt liv passa mig så bra som det gjorde i mina drömmar? Jag visste innerst inne att jag aldrig skulle kunna ge upp dansen men min skada förstorade mina tvivel och det var svårt att se ljuset i tunneln. Det jag ville göra var att lita på att min kropp skulle läka, ha min tro kvar och fortsätta med mitt positiva liv som om inget hänt. Det var dock lättare sagt än gjort! Mina värsta hjärnspöken hann ikapp med mig och alla tvivel gångrades med 100. Kanske var jag inte värd att bli hel, kanske var detta karma eller någon kosmisk bestraffning? Detta samt att jag var allt för stolt och envis för att visa mig svag. Så jag bad inte om hjälp. Jag kände mig tvungen att klara mig själv. Detta är något jag lärt mig av att växa upp som ”annorlunda” i en liten by – ”om inte du tar hand om dig, kommer ingen göra det, så du får göra det själv!”.

Långsamt läkte jag och tillsammans med att min kropp vart bättre kom även min tro, hopp och glädje tillbaka. Men mitt sinne var för alltid förändrat. Till det bättre eller sämre, vem vet? Kanske behöver förändring inte alltid definieras som bra eller dåligt, det bara är. Det jag vet är att jag nu, är starkare än innan, jag lärde mig enormt mycket om mig själv. Jag lärde mig att varje dag inte behöver vara liv eller död för min karriär. Att ibland vinner man och ibland förlorar man – och att det är livets gång! Samt att vilka mina sanna vänner är. Det är lätt att tycka om mig när det går bra och strålkastarens ljus skiner starkt på mig, men vem finns där när ljuset slocknat och glamoren flagnat? Dessa är dina sanna vänner!

13128935_10204739573368377_1457430132_oDe stunder när jag var skadad och allt kändes skit var de stunder som jag insett, nu i efterhand, gjort mig enormt mycket starkare. Här är några tips för att fortsätta kämpa!

1. LIVET ÄR SÅ MYCKET MER!
inse att livet är fantastiskt och försök fokusera på annat! Kan du inte dansa just nu? Det finns TUSEN andra saker du kan göra just nu som kan föra med sig glädje. (Är du positiv blir du hel snabbare – Karl Noremo)

2. HA FLER PLATTFORMER!
Fortsättning på förra punkten här – Se till att ha flera plattformer att stå på! Faller en, finns de andra fortfarande kvar! Detta gäller till exempel:
– MÄNNISKOR. Spendera tid med både familj, vänner och käraste och uppskatta dem, försvinner en, har du fortfarande ett nät av människor att falla bak på!
-HOBBYS/JOBB. Utforska flera aktiviteter som för med sig glädje! försök att inte bli insnöad på endast en sak. Det kan vara så enkelt som att fika med vänner eller att börja en syjunta där man bara snackar skit! Du vill inte stå där och se den enda saken du höll på med, försvinna för gott och lämna dig med ett tomrum som snabbt kommer fyllas av depression…

3. BE OM HJÄLP!
Va inte för stolt för ditt eget bästa! Be människor i din omgivning om hjälp! Då man är nere kan den enklaste saken som att äta kännas svår, försök fråga någon som påminner dig om dessa saker. Till exempel: äta och laga mat, I mitt fall – göra rehabiliteringsövningar, planera m.m.

4.INSE ATT EN FÖRÄNDRING SKETT!
Detta ska kanske stå först eftersom de är de första jag peppar dig till att göra, men nu är det nr fyra… Någonting har hänt, det behöver inte vara bra eller dåligt. Du har förändrats och det är okey. Stoppa inte huvudet i sanden och försök låtsas som att allt är som de va. förändring händer av en anledning, följ vågen och försök lita på att den kommer ta dig till nya ställen. förändring behöver inte vara dåligt så försök, försök, försök att – inte vara rädd!

5. SLÄPP TAGET!
Ibland försöker vi kontrollera allt i våra liv så mycket att när det inte går som vi tänkt – är det omedelbart ett nederlag. Kanske är vägen du är menad att ta, en annan än den du trodde? kanske kommer vågen ta dig tillbaka till din ursprungsväg – men du kommer aldrig vara samma människa som du var igår. Vi fortsätter konstant att utvecklas så välkomna utveckling, förändring och se nyfiket på framtiden. Den kan vara skrämmande, men kan samtidigt vara fantastiskt givande!

6. VILKEN ÄR DIN PASSION?
Ställ dig frågan, vad är min passion? utforska frågan sedan ännu mer genom att undersöka om du har flera passioner i ditt liv! Sätt sedan denna som en morot, som ett mål i slutet av tunneln! Något att kämpa för!

(PS. applicera dessa på din situation, inte bara dans)

För att inte sluta med en dyster ton vill jag berätta om vad jag brukar göra på fester. Då andra människor ofta börjar med frågan ”vad jobbar du med?” brukar jag ställa frågan ”Så, Vad är din passion i livet?”. Ofattbart många människor har ingen passion, och detta är helt okey, Det som är dystert är hur de flesta inte ens funderat på frågan! De tjänar massor med pengar men har ingen aning om vad som gör dem lyckliga i livet. Därför ställer jag denna frågan, för att så ett frö, en ide om att livet kan vara mer, du kan ha kaka och äta den med, ditt jobb behöver inte vara något du endast gör för att sedan kunna njuta de två veckor du har semester! Så även fast detta yrke förmodligen aldrig kommer göra mig till en miljonär kan jag stolt säga att jag jobbar med något som gör mig lycklig, att min passion är en del av min vardag och det kommer den vara, oavsätt på vilken nivå, i hela mitt liv.
Vill du se mer av Karl? Då hittar ni honom under namnet @karlnoremoofficial på instagram!

Inga kommentarer

Lämna ett svar