Tomma tunnor skramlar mest

0
48

Publicerad


Vi seriöst styrketränande har det inte lätt. Vårt största problem är de anklagelser vi får utstå från samhället i stort – där media naturligtvis leder talkören. Vi tar oss an tio vanllga påståenden och avfärdar dem ett efter ett.

10. ”Han bor ju på gymmet!”

En av de absolut vanligaste kommentarerna om folk som har större armmått än genomsnittet. Att fem timmar i veckan är oändligt mycket mer tid på gymmet än vad de otränade soffpotatisarna som brukar fälla kommentaren spenderar på träning är förvisso sant.

Men att få det till något slags gymboende är mer än lovligt tramsigt. Om det vore så enkelt att musklerna blev större ju fler timmar man tränade skulle landet krylla av fitness– och byggarelit, och ta det från oss, som letar efter dem med ljus och lykta: Så är icke fallet.

Illustration: Seth Janson

9. ”De har inget liv!”

Den här kommentaren riktar ofta in sig på det faktum att man inte ser seriösa styrketränande vajandes som gamla meskalinkaktusar på barer och pubar. På fester kan det dessutom hända att de ibland håller sig till alkoholfria alternativ istället för att boka tidiga bönesessioner hos porslinsguden.

På söndagsmorgnarna kan man till och med sikta dem ute på en morgonpromenad i solen istället för att famla efter treo från sängen klockan tre på eftermiddagen. Innebär det att de saknar liv?

Må så vara, men om krökandet är livets enda glädjeämne tycker nog vi att man bör lyfta näsan från Castillo de Gredos-boxen och ta sig en funderare om man inte ska börja vidga sina vyer lite. (Redan att man dricker Castillo de Gredos bör för övrigt vara en varningssignal i sig.)

8. ”Man måste få unna sig lite!”

Det här sägs ofta som kommentar till elittränandes matvanor, som för många är det mest provocerande med hela fitnesslivsstilen. Kommentaren har den intressanta egenskapen att ju större midjemått någon har, desto större sannolikhet är det att denne yppar den.

Ok, vi förstår att det kan kännas jobbigt att se någon äta ett äpple på jobbet medan du unnar dig veckans nionde napoleonbakelse – men måste det gå ut över de som vill optimera sin kost för muskler? Spännande nog hör man aldrig det omvända; det vill säga fitnessfolk som klagare på degklumparnas matvanor.

Slutligen kan man fundera på innebörden av ordet unna, och rent retoriskt fråga sig om fuskmåltid till helgen inte har mer karaktär av att unna sig något än den godispåsen som den upprörde kollegan ”unnade sig” för att döva det dåliga samvetet efter bakelsen.Source by [author_name]

Inga kommentarer

Lämna ett svar