Kvällstidningarnas 7 mest korkade dieter

0
57

Publicerad


Det finns få saker som är lika önskvärda i dagens samhälle som att vara smal. Problemet är att det är jobbigt att ta sig i form, och vem orkar göra något som är jobbigt? Därför är det inte så konstigt kvällstidningarna ägnar en stor del av sin tid åt att rapportera om olika dieter som magiskt ska ta bort den jobbiga biten.

Dessa mirakelkurer påminner med sitt lycksökeri lite om gamla tiders alkemi, där man försökte framställa guld av järn och andra billiga ämnen. År 1980 lyckades man faktiskt göra guld av bly, men då inte på grund av alkemi utan med vetenskapliga metoder och med stor energiåtgång. På samma sätt kan mirakeldieterna få dig att gå ner i vikt, men inte av anledningarna som deras gurus påstår, utan för att folk oftast äter mindre då de inte får äta vad de vill.

Vi på BODY har inte mycket till övers för varken alkemister eller bantningsgurus, och därför presenterar vi här sju av kvällstidningarnas favoritdieter, och berättar varför de inte håller vad de lovar. 

NR 7: Stenålderskost

Att äta som man gjorde på stenåldern är inte skadligt, men förespråkarna gör samtidigt anspråk på många förtjänster som inte är klarlagt att kosten verkligen kan leva upp till. Om vi börjar med hälsoaspekterna framhåller stenåldersfanatikerna (som har klara kulttendenser) att stenåldersmänniskorna inte led av dagens välfärdssjukdomar och att detta skulle bero på kosten.

Till att börja med skiftade det kraftigt vad denna kost egentligen innehöll – precis som det skiftar vad dagens naturfolk fyller kistan med – och för det andra rörde sig de mer, åt mindre och dog tidigare. Vad gäller viktminskning kan stenålderskosten ibland funka, men då beroende på att folk helt enkelt äter mindre när de går över till stenålderskost – inte för att nötter och rött kött inte går att bli fet av.

Dessutom blir det i ärlighetens namn en rätt opraktisk diet att följa i längden då det är så mycket som måste uteslutas. Först ryker pasta, bröd, ris och så vidare, och det kan man väl leva med – men när man sedan ska börja ta fram luppen för att kontrollera att maten inte innehåller mjölkprodukter, salt eller socker blir det plötsligt mer extremt. Det blir ärligt talat väldigt svårt att leva så enkelt som de gjorde på stenåldern.

NR 6: GI

Här måste vi börja med att fråga oss vad GI-kost egentligen är. I dess ursprungliga mening rörde sig det om att äta kolhydrater med lågt GI, men den populära tolkningen är snarare något slags semi-Atkins-diet nästan befriad från kolhydrater. Låt oss inrikta oss på den ursprungliga varianten och återkomma till Atkins senare.

Det finns en anledning till att GI-metoden tappat i popularitet: Den fungerar inte. GI har inget med viktnedgång att göra. Det går att gå ner på kost med lågt GI, men det går lika bra att gå ner på kost med högt GI. Tolkningarna av GI-begreppet är stundtals rent löjeväckande då kvällstidningarna påstår att man blir smalare av att hälla fett på allt eftersom det sänker GI:t.

Mycket av den så kallade GI-kosten är bra mat: oraffinerad och rik på fibrer och näring. Men mycket är å andra sidan raka motsatsen. Skulle Nutella (GI 46) vara bättre för formen och hälsan än kokta morötter (GI 82)?Source by [author_name]

Inga kommentarer

Lämna ett svar