Vad är bäst? Maskiner vs fria vikter

0
49

 

Publicerad 2016-04-08 08:05

En riktig konflikt är aldrig fel. Den ruskar liksom om, griper tag och sänder svallvågor genom vårt blod. Speciellt engagerande blir det när konflikten är äldre än den mellan Kain och Abel, viktigare än den om Gaza-remsan, och till synes mer svårlöst än den isländska inflationen.

Här pratar vi tunga grejer. Om en konflikt som med nästan religiös skärpa engagerat varenda tränande sedan ja, slutet av 1960-talet. Nämligen om vad som är bäst: maskiner eller fria vikter?

Kanske har du redan valt den metod och den uppsättning verktyg som passar dig allra bäst? Kanske har du ägnat år åt att undersöka effektiviteten i gymmets alla olika typer av utrustning? Grattis, i så fall. Men kom ihåg åtminstone en sak: ingen sanning gäller för evigt.

Maskinerna anfaller

Att träna sin kropp var redan tidigt populärt, men krävde en del kunskap. I syfte att också göra styrketräningen kommersiellt gångbar började maskintillverkarna därför poppa upp som blommor och jazzcigaretter där i slutet 1960-talet.

Under främst Arthur Jones (uppfinnare och grundare av Nautilus) inflytande kom maskinerna att på olika sätt utvecklas, och ta allt större plats. Styrketräning behövde inte längre utföras med fria vikter, utan kunde göras både enklare och snabbare. Men var det bättre?

  • På ett genomsnittligt gym finns det idag en uppsjö av utrustning: du har naturligtvis olika former av skivstänger och vikter, hantlar, kabelhissar, stödanordningar som exempelvis Smith-maskiner och power-racks, olika former av bänkar, handtag och grepp.
  • Samt ett gäng maskiner. Vi pratar om allt från hävstångsmaskiner, elliptiska maskiner, maskiner med variabelt motstånd, maskiner med luftmotstånd, skivladdade maskiner, samt en närmast obegränsad flora av konditionsmaskiner.

Alla är naturligtvis inte lika väl genomtänkta eller väl framställda, varför de alla har olika möjligheter att bli ditt perfekta redskap. Men det visste du redan.

Kort lyftarhistoria

Tro det eller ej, men styrketräning har ganska lite gemensamt med nymodig raketforskning. Redan under antiken tränade man med vikter. Den grekiske filosofen Hippokrates förklarade principen med styrketräning i stil med: ”Det som används utvecklas, medan det som inte används tynar bort”.

Först använde man slipade stenar, som sedermera kom att bli hantlar. I mitten av 1800-talet gjorde skivstången sin entré, och efter en period med ihåliga kulvarianter så utvecklades skivstången till vad den är idag. Och tyngdlagen var ju en uppfinning man fick på köpet.

Nästa gång du kommer till gymmet så bör du kanske visa skivstängerna där lite extra vördnad. De har ju faktiskt mer än 100 år på nacken.

Fördel fria

Även om du inte har hunnit upptäcka det själv än, så har du säkert hört det vedertagna gymmantrat – fria vikter käkar maskiner till frukost! Och visst är det med vissa undantag så. Men varför?

Hela idén med att träna med vikter kan summeras till ett ord: superkompensation.

Source by [author_name]

Inga kommentarer

Lämna ett svar