GUEST CORNER: MARJORIE DIAZ

0
156

Livet som en vegetarian har gjort att intresset över vad mat innehåller och vart det kommer ifrån har vuxit. Valet innebar inte bara att sluta äta kött, även förändrades hela min livsstil på grund av detta. Man måste börja planera och söka nya källor som täcker bristen av vissa vitaminer osv nu när man inte äter kött. Valet var lätt för mig att anpassa mig efter, tycker det är viktigt med en bra djurhållning och att djur har det bra överlag. Därför väljer jag ekologiska produkter då de t.ex ekologisk mjölk menas även med att bättre djurhållning än vanlig mjölk.

Köket är ett av mina största intressen, där jag får expimentera fram nya maträtter. En ut av rätterna kommer längre fram i inlägget. Mitt kök består mest av grönt, färskt, bönor, frön och linser. Många tror att vegetarisk mat är dyrare och det beror helt på vad man konsumerar.

Exempel på sex tips på bästa proteinkällor utöver kött.

 1. Quinoa är proteininnehållet fullvärdigt och ligger på 14 %. Man kan använda detta i sallad och även för att ersätta ris och cous cous.
 2. Sojabönor är en baljaväxt som även koks, mals ner och tillsätter ett koaguleringsmedel, och sedan pressar det till en massa. Massan kallas för tofu. Proteininnehållet i sojabönor är hela 39 % och de innehåller alla essentiella aminosyror.
 3. Bovete är en växt som är fri från gluten och har en proteinmängd på 11 %. Kornen kan man välja att koka som de är, krossade eller hela. I affärer säljs bovetemjöl och gryn som man kan baka med, detta är glutenfritt. Exempel på maträtter man kan göra med detta är: bovetepannkakor, bovetegröt och bovetebröd.
 4. Ris med bönor/linser/kikärtor är en billig och enkelt sätt att skapa en måltid med fullvärdigt proteinnehåll. Både bönor, linser och kikärtor har ofta ett högt innehåll av aminosyran lysin men innehåller lite utav metionin. Ris speciellt brunt ris är rikt på metionin som tillsammans med bönor osv gör en fullvärdig kombination. Även bulgur och havregryn är rika på denna aminosyra.
 5. Quorn är egentligen ovo-vegetarisktproteinet sammanbinds med en liten mängd av äggvita. Huvudingrediensen är dock mykoprotien som man gör med hjälp av att odla en typ av svamp i stora jästankar. Namnet som många vegetarianer känner till är ett varumärke. Detta varumärket erbjuder produkter så som korv, burgare, file osv alltså produkter som ersätter kött. I likhet med tofu har det en ganska neutral smak, vilket möjliggör att använda det till flera olika slags rätter. Proteininnehållet varierar på vilken produkt man konsumerar, dock ligger produkterna mellan 10-15% protein.
 6. Oumph är rik på protein och fiber och en källa till järn. Det är en ny råvara med en helt unik struktur och konsistens. Det är en vara som inte många  känner till än, då de är rätt nytt. Den liknar ingenting annat från växtriket, men känns samtidigt bekant. Det bekanta är att det påminner väldigt mycket om kött i kosistensen och även i smaken. Max har lanserat en ny hamburgare som är till och med vegan. Burgaren innehåller pulled oumph. Baljväxter, eller ärtväxter, är ett samlingsnamn för bönor, ärtor och linser. Som även oumph är gjort på.

Dessa sex tipsen är sex produkter/varor som jag använder mest i mitt kök. Personligen tycker jag om att hitta på egna rätter utan att få hjälp av de produkter så som oumph och quorn. Men dessa två färdiga produkter underlättar de dagar man har brist på fantasi eller har blivit sugen på just kött produkter. Oumph är min personliga favorit, då pulled oumph smakar nästan exakt som pulled pork. Färdiga produkter som sojakorv kan underlätta de som bor tillsammans med personer som inte är vegetarianer eller för de som ska bjuda över en vegetarian på middag. Dessa två produkter är bara två exempel på varumärken som tillverkar produkter som ska ersätta och påminna om kött, det kan vara ett dyrt alternativ i längden. Därför är det vikitigt för de som inte har det så bra ekonomiskt så som för en student som mig att ta vara på billiga råvaror, så som bönor/linser/frön. Ett tips på en billig maträtt är bilden nedan och ett tips på ett recept som inte allt kostar mycket kommer längre ner i inlägget.

20150122_124105_richtonehdrphotoshop_54c6d5ef9606ee70aa06b32fMaträtten på bilden är en av mina egna expriment. Adovado är en bra fettkälla som även är en mättande vara. Vid sidan av advokadon har vi en omelett som är gjort på två ägg, spinat, linfrön, paprika, lök, sesamfrön och vegetarisk ost.

 • Linfrön innehåller B-vitamin, mineraler som fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och zink. Även innehåller de omega-3 som är bra för “vegetarianer” som inte äter fisk. Då de omega-3 tabletter  som år och köpa i butiker innehåller gelatin.
 • Sesamfrön innehåller mycket B-vitamin, e-vitamin och mineraler som fosfor, järn, kalcium,magnesium och zink.
 • Vegetarisk ost menas med att all ost som säljs i butiker är dock inte vegetariska om det står att osten innehåller löpe så är osten inte vegetarisk. Löpe är gjort på djurmage. Gäller dock alla ostar, parmesane, fetaost osv. Vissa ostar bland annat mjukost kan det innehålla gelatin som är djurfett. Vegetabilisk(vegetarisk) löpe kallas ”(vegetabilisk/mikrobiell) ystenzym”, ”mjölkkoagulerande enzym” eller liknande. Vissa ostar kan ändå ange att det är ”vegetabilisk/mikrobiell löpe” i och då är osten också laktovegetarisk.

Tips på vegetariskt recept: Morotssås till pasta för 4 personer.

662672-spagetti_med_morotss-s-spagetti_morotssas_b1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 morötter
olja till stekning
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 msk konc grönsaksfond
1dl créme fraiche
3 msk fryst hackad persilja
1/2 tsk salt
2 krm peppar

 1. Skala och finhacka lök och vitlöksklyfta. Skala och riv morötterna grovt. Fräs lök och vitlök i olja utan att de tar färg. Tillsätt morötterna och rör runt.
 2. Häll i krossade tomater och konc grönsaksfond. Låt koka i ca 15 minuter.
 3. Häll i créme fraiche, fryst hackad persilja, salt och peppar. Koka i ytterligare 5 minuter. Servera såsen med spagettin.
 4. Dock brukar jag ha i lite italiensk salladskrydda, örtagård, organo och byta ut vanligt salt till örtsalt. Alla dessa kryddor kör jag på frihand. Sedan till servering ströar jag över parmesaneost och finhackad fetaost.
 5. Denna rätt är en av mina favoriträtter. Lätt att göra och bästa alternativet för de som inte är så bra att laga mat eller till och med hatar att laga mat. För stundenter som mig eller för de som måste ha med sig matlåda är maträtten perfekt.

Mitt tips till de vegetarianer som går all in alltså är stirkta, är att kolla på innehållsförtäckningen på alla matvaror man köper. Då man inte vet vad som kan innehålla gelatin, för av egen erfarenhet så visste jag inte från början att godis innehöll gelatin och att gelatin är gjort på djurfett. En mjukost som min sambo köpte för några månader sedan så ville jag kolla om jag kunde äta denna pga av löpet men blev chockad över att den innehöll gelatin. I varor som man tror bör vara vegetarisk har många gånger överaskat mig att de innehåller på något sätt djur.

12966075_1195927213780787_163781848_n

 

// Marjorie 

Inga kommentarer

Lämna ett svar