GUEST CORNER: MONDAY CONCEPT

2
268

DET MAGISKA HÄLSO-ORDET

Hej! Vi fick frågan att gästblogga här och det tyckte vi var superkul, så here we go. Först lite kort om oss. Vi startade en podcast 2014, Monday Concept, om hur man gör vardagen meningsfull och varje måndag pratade vi om ett nytt ämne som vi tyckte var viktigt. Lyssna på den om ni vill!

12919005_10208944467471000_222300748_n

Moving on till dagens ämne. Hälsa. Må bra. Squats. Bikramyoga. Proteinbars. När man hör de orden kan man kanske bli superpeppad, eller få lite panik. Det här med hälsa delar verkligen svenska befolkningen i två delar, de som helt går in för det och blir hälso-junkies eller de som tycker det är trams. Jag har nog varit lite av båda, men framförallt har det här med hälsa varit otroligt laddat och ångestfyllt. Att ta hand om sin kropp och sin hjärna är förknippat med prestation, för man måste ta sig själv på allvar och man måste ta sig tid. När man inte tränar eller när man trycker i sig en Ben & Jerry’s en fredagskväll är det lätt att få tokångest och känna sig sämst. Och tvärtom, när man varit supertaggad en vecka och gått till gymmet fem gånger och känner sig duktig så vågar man knappt säga det till sina kompisar för att man inte vill att det ska bli skrytigt eller att man ska verka helt uppslukad i sin träning. Som ni hör, det finns ångestmoment och jag skulle kunna rabbla i hundra år om all ångest träning, mat och hälsa har inneburit för mig och andra. MEN- hör och häpna, jag har lösningen. Det finns ett magiskt ord, ett ord jag hört min mamma säga, ett ord jag hört fladdra förbi tusen gången, ett ord jag läst och hört men aldrig förstått innebörden av. Ordet är balans.

Okej tänker ni. Kom med något nytt. Men låt mig presentera balans 2.0.

För alla har hört att lagom är bäst, bla bla bla, överdriv inget, gör allt med måtta. Nej, så funkar inte balans 2.0. I balans 2.0 finns plats för att överdriva. Att go bananas. Det finns plats för att träna varje dag, göra acaibowls till frukost och springa milen. Bara du äter glass till middag då och då eller byter ut gymmet en dag i veckan mot att äta på restaurang med dina kompisar. Det handlar om att mixa de två världarna. Högt och lågt. Balans 2.0 kan se väldigt olika ut beroende på vad man behöver. Summan av kardemumman är att livet måste ha utrymme för allt, högt som lågt. Och även hälsan. Din kropp kanske behöver snabba promenader men din hjärna behöver också utrymme att få strunta i det ibland och kolla på en serie i sängen. Ibland kanske du behöver skippa socker och kaffe i en månad för att sedan hitta en bättre balans månaden efter.

Vill ni veta det bästa med allt det här? Det funkar. Det är hållbart. För erkänn, när ni haft en asbra träningsperiod och tränat varje dag och enbart ätit kvarg så känner ni er duktiga och hälsosamma. Men efter ett tag dör ju den där perioden ut för att ni saknar att dricka drinkar med ert gäng och äta pizza. Och motsatsvis, efter två månader med pizza och drinkar får ni hälsopanik och vill köra en detox. Blandar ni de två alternativen på valfritt sätt, varannan vecka eller varannan dag eller träna varje dag men också äta pizza varje dag, så kommer det hålla. Ni kommer inte sluta med varken träningen eller pizzan. Ni fattar grejen. För mig är det här tankesättet revolutionerande, för när jag tänker att jag får ha båda delarna blir jag lugn. Balans 2.0 är bra för både min kropp, mitt psyke och därför min hälsa. Squats, birkamyoga och proteinbars blandat med kladdkakesmet, sena utekvällar och pizza till frukost. Det är balans 2.0 för mig. Och här får ni ett fint litet quote på temat: 12899753_10208923500866848_1738164236_n/PUSS från Hannah & Monday Concept

2 Kommentarer

 1. Hej!
  Jag har läst det här. Det är bra livssyn. Och håller med om att balans är en viktig del. Jag har som sagt lyssnat på många avsnitt av Monday Concept, Monday Concept med Mimmi Sandén, Monday Concept med Molly Sandén, kärleksveckan1.0, kärleksveckan 3.0, kreativa veckan, avsnitt i juni 2015, filmiska veckan, sista veckan, Mondag hela veckan med Danny Saucedo, Måndag hela veckan med Fridas pojkvän. studentveckan. Mimmi Sandén- avsnittet har jag hört tre gånger. Det kan finnas någon eller några som jag har missat. Sedan sist har jag kommenterat fler podavsnitt så ni får gärna gå in och titta på nya kommentarer. Jag har också skickat ett nytt epostmeddelande. Det är skickandet till frida@mondayconcept.se som är det rätta. Jag råkade missa några rader av skickandet till de andra. Så ni får gärna läsa det epostmeddelandet. Och kommentarerna. Jag vet att eftersom det var uppehåll några månader så har man kanske inte tittat så mycket på mailen. Jag menar alltså om de tre medlemmarna Frida Sandén, Aliki Tubulekas, och Hannah Kajlinger ser det här svaret/ den här kommentaren. Och om ni vill svara så har jag skrivit min epostadress i epostadressfältet. Och mitt hela namn ser ni i epostadressen. Men ni kanske vet mitt namn eftersom jag har ju skrivit det i mina tidigare kommentarer och i mitt förra mail.
  Och Ludvig Lundström tror jag ju att jag satt brevid på caféet Fresco vid Östermalmstorg i Stocksholm samma måndag som ”Den sista veckan” lades ut. Och Frida Sandén snett till höger bordet bredvid tror jag, Mimmi Sandén längst till vänster två bord till vänster tror jag. Maria Alin två bord till vänster. Och så har jag kanske senare tänkt Aliki Tubulekas lite till höger något tidigare. Det kanske de som var där kommer ihåg. Jag tror i alla fall att dessa personer var där.
  Jag vill gärna som jag gjort i en kommentar säga ett telefonnummer som jag tror man skulle kunna ringa i ett Nordisk Film Tv- program. Ringande till en mystisk person med brun tröja i ett rum. 08-655. Första siffran kort de andra längre. Sedan kanske: ”Hej, (personen alltså) där borta…” Jag har kommit på det nummret själv. Och som jag har sagt tidigare så känner jag producenten Marie, och ljudteknikern som säger ”Hej kompis till mig” Och jag har varit i lokalen så jag vet att det är ett castingrum, och till höger inspelningsrum. Korridor och kontorsrum. Och när man spelar in en sådan film tror jag att man typ tänker på rummet till höger, och kanske tv- myra till vänster. Och på att färgen på rummen är lite vit-gråa. Så ska man prata med en person så tror jag att man pratar med personen men man tittar också till höger eller kanske lite till höger. Och ska man prata med en person kanske man eventuellt säger Hej, där borta. Man liksom tänker lite på rummet – alltså inspelningsstudion till höger om castingrummet.

  /F Lenngren
  Mitt hela namn förstår man av epost-adressen.

Lämna ett svar